Rubrik az adatmentés/visszaállítás területen iránymutató gyártó.

A 2014-es megalapítása óta a Rubrik eljutott az „érdekes startup, van egy felhős adatmentő megoldása” véleménytől a felhős adatmenedzsment-megoldások megkerülhetetlen, piacvezető pozíciójáig.

Ezalatt az idő alatt kiterjesztették a menthető eszközök körét, így ma már nemcsak felhős, illetve virtualizált környezetek mentésére nyújt megoldást a többszörösen díjnyertes szoftverük, hanem például fizikai hosztok, adatbázisok mentését, visszaállítását is megoldhatjuk általuk.

A ransomware támadások utáni helyreállás, a jogszabályi megfelelőség automatizálása, az adatmobilitás és a meta-adatok feldolgozása egészíti ki az adatvédelmet, így egy egyedi adatmenedzsment platformot biztosít, amely bekerült a Forbes 10 legjobb felhős technológiája közé.

A Rubrik rendszere alkalmazható felhős, on-premise vagy hibrid környezetben.

Az egyik legfontosabb alkotóelem a teljesen egyedi Atlas fájlrendszer, amely képes független szerverek között – akár a felhőn keresztül is – biztosítani az adatintegritást. A felhős, mesterséges intelligenciát is használó Radar megoldása segít minimálisra csökkenteni, és elkerülni a Ransomware-ek által okozott kárt.

A rendszer változtathatatlan mentéseinek köszönhetően, minden adatát biztonságban tudhatja és probléma estén bármely korábbi állapotukra visszaállíthatóak maradnak az adatok. Sőt, a Rubrik által készített mentés csatolható pl. virtuális környezetbe, adatbázis-szerverhez, hogy az adott erőforrás ismét, minimális kieséssel elérhető legyen. Az ún. folyamatos adatvédelmi technikának (continuous data protection) köszönhetően, a kritikus alkalmazások, rendszerek számára közel nulla RPO-t biztosítunk.

A megoldás eliminálja a bonyolult mentési feladatok (job-ok) megszervezését; SLA-szabályokat kell csupán definiálni, a többit a rendszer elvégzi.

A Rubrik szolgáltatásait használják többek között: nagynevű egyetemek, Forma 1-es istállók, katonai szervezetek, könyvtárak, bevásárlóközpontok, stb.